Videótár


Kiss Zoltán mestercukrász

Felvétel a BBC magyar gasztronómiát bemutató sorozatából!

A videóban megemlített személyekről röviden (Forrás Wikipedia.org):

;

Dobos C. József
(Pest, 1847. január 18. – Budapest, 1924. október 10., magyar cukrász, szakácsmester, szakíró.)

Szakácsdinasztia leszármazottja, apja mellett, majd az Andrássy-családnál tanult. 1878-ban nyitotta meg csemegeüzletét Budapesten, ahol saját készítésű ételeket is árult. 1884-ben alkotta és az 1885-ös kiállításon mutatta be a dobostortát, mely azóta világszerte ismertté vált. Az 1885-ös és 1896-os kiállításon pavilonja volt, üzletét 1906-ban adta fel. Vagyona nagy részét hadikölcsönbe fektette, s így szegényen halt meg. Műveltsége révén közmegbecsülésnek örvendett, sok neves barátja volt. Gazdag könyvtárral rendelkezett.

A Dobostorta eredeti receptje

Dobos C. József a híres tortáját – a Dobostortát – az 1885. évi Országos Kiállításon mutatta be, lázba hozva vele Budapest ínyenceit és cukrászait. Nem csoda, hiszen még Gerbeaud-t is – aki akkor csupán egy éve vette át Kugler üzletét – megelőzte azzal, hogy elsőként alkalmazott vajkrémet a torta elkészítéséhez. Sokan próbálták utánozni sikertelenül, mígnem végül 1906-ban az eredeti receptet átadta az Ipartestületnek. Az 1885. évi kiállításon egyébként egy előkelő vendéglőt üzemeltetett, igen borsos árakkal. Az élelmiszerek között tartósított ételeit is felvonultatta: spárgát, cukorborsót, szarvasgombát, lúdmájat és balatoni fogast, továbbá Tokaji-ecetet és vadhúsecetet. Ez a kiváló és nagy műveltségű szakács szakíróként sem volt utolsó. Az egyik legismertebb műve 1881-ben látott napvilágot Magyar–francia szakácskönyv címmel, s hű tükre korának. Ízig-vérig franciás: az ételek párolása, a sok zöldségféle használata, az előkészítési és tálalási módok stb. is ezt mutatják. Az ételek mindkét nyelven szerepelnek, így észrevétlenül folytatódhatott az a gyakorlat, amely szerint a roládok, a kotlettek, az entrecotok, a pommes-frites-ek, a szószok stb. megszokott kifejezésekké váltak.

Gundel Károly
(Budapest, 1883. szeptember 23. – Budapest. ,1956. november 28., vendéglős és gasztronómiai művek írója.)

Gundel János fia. A kereskedelmi iskola elvégzése után 1900-tól Svájc, Németország, Anglia és Franciaország leghíresebb vendéglőiben tanulta a mesterséget. 1906-ban a nemzetközi hálókocsi-társaság csorba-tói és tátralomnici telepének szállodai titkára, 1908-tól igazgatója. 1910-ben átvette a városligeti Wampetich-vendéglőt, 1920 és 1925 között a Royal Szálló, 1927-től a fővárostól átvett Gellért Szálló éttermeinek bérlője.

Gasztronómiai könyvei a legjobb és legismertebb ilyen tárgyú munkák közé tartoznak. Idegen nyelvű munkáival, szakácskiállításokon és bemutatókon népszerűsítette a magyar konyhát és fellendítette az idegenforgalmat. A magyar vendéglős és szállodás szakma egyik vezető egyénisége volt. Tanácsaival készült Karinthy Frigyes "Vendéget látni, vendégnek lenni" című könyve (Budapest, 1933).

Gundel Károly étterme az 1939-es a new-york-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme volt. "A Gundel-vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus." (New York Times)

Korabeli visszaemlékezés Gundel Károlyra: "A magyar Brillat — Savarin. A magyaros vendéglátás, a magyaros konyha, a magyaros szakácsművészet első mestere. Jó ízek, békés örömök, dús esték, meleg hangulatok, csillogó italok, az élet lucullusi élveinek első karnagya s ezzel fővárosunk egyik legkiválóbb hírverője. Nevének hallatára itthon is, messzi országokban is, nyugodt, békés és elégedett derű ül az arcokra. "

1949-ben a Gundel éttermet államosították. Az 1894-ben épült Gundel étterem a budapesti Állatkerti körút 2-es szám alatt van, melyet ma Budapest legnagyobb presztízsű éttermeként tartanak számon.

Georges Auguste Escoffier
(1846. október 28. – 1935. február 12., francia szakács, vendéglős és konyhai témájú könyvek írója volt, népszerűvé tette és felfrissítette a tradícionális francia főzési eljárásokat. )

A séfek és az ínyencek között szinte legendás alakká vált, egyike azoknak a fontos vezetőknek, akik a modern francia konyha felfejlesztésével foglalkoztak. Escoffier technikájának javarésze a ’’Haute cuisine’’ (jelentése „magas” konyhaművészet) egyik kiötlőjén, Antoine Carême-n alapult, de ő fő célként Carême alapos és finomkodó stílusának leegyszerűsítését tűzte ki maga elé.

Az általa kitalált és lejegyzett recepteken kívül Escoffier másik hatalmas érdeme, hogy magát a főzést kiemelt, respektált státuszba emelte, a rendet és a józanságot a zűrzavar és a részegség elé helyezte. Konyháját brigádrendszer szerint szervezte meg, melynek minden egyes részegységét egy „chef de partie” vezette. Meghonosította a „service à la russe” (az étlapra nyomtatott minden étel sorrend szerinti felszolgálása) gyakorlatát a „service à la française” (minden étel egyszerre tálalása) helyett.


KTV riport a cukrászdáról
Itt a fagyiszezon


A meteorológusok előrejelzése szerint a nyári szünidővel együtt megérkezik a kánikula is, a fagyirajongók számára pedig itt a fagylaltszezon. Van, aki a hagyományos ízekre esküszik, míg mások az újdonságokat keresik. Kiss Zoltán mestercukrász szerint a titok a kiváló minőségű alapanyagokban rejlik.

Sikerünk az Önök elégedettsége!

 

Térjenek be hozzánk egy finom süteményre és kóstolják meg cukrászatunk készítményeit, mondják el véleményüket! Jó böngészést, hasznos információgyűjtést kívánunk!

Kiss Zoltán mestercukrász,
Kisjuhász Gabriella üzletvezető,
ifj. Kiss Zoltán és Kiss Dániel

Közösségi média

Kapcsolat

 

Családi Kiss Cukrászat Kft
Lajosmizse, Árpád u. 24.
76/457-000
email: info@kisscukraszda.hu

 

(c) 2017 Minden jog fenntartva